5.1.2014

Juurettomat puut

 Olen useimmiten pitänyt itseäni yksinkertaisen,selkeän ja ajattoman ihailijana. Sisustuksessa olen mielestäni noudattanut samaa luonnetta ja linjaa. Nyt havahduin, kippurallisia ja koristeellisia puita on putkahdellut sinne tänne. Toisaalta, yritän puolustella, näiden juurettomien puiden muodot ovat hyvin pelkistetyt ja ajattomat.
Pihassamme on vain muutama omenapuu ja nekin ihan lapsuuden muistojen takia. Talomme on rakennettu mummolani maille, ihanien vahvojen omanepuiden kohdalle. Onneksi mummoni teetätti minulle ylioppilaslahjaksi maalauksen niistä menneistä omenapuista upeissa kukinoissaan <3.
Viimeisin hankinta meillä oli tämä metallinen, tällä hetkellä joulupuuta tituleeraava. 
Se oli yksi unettoman yön heti, kun pohdin että mitä joulukuusen tilalle. Muistin, että olin aiemmalla Hesan shoppailureissulla nähnyt tämän ja  alkoi armoton  Googletteminen. Kodin Ykkösessä sen muistin nähneeni, muttei verkkokaupassa ollut. odottelin kauppojen aukeavan ja soitto varmisti muistelon. Ilokseni se oli jo alennettu. Hiukan miestäni (Milli-Villeä) häiritsi varresa oleva katkos, se kun ei jatkunut ihan yhtenäisessä linjassa. Niin tästä valkohuurteisesta metallipuusta muodostui joulupuu. Lasipallot, hopeoidut koristeet ja kristallit siihen ripustin, sekä lyhyehkön led-valokoristeen. 
Koristeet saavat kilua vielä tovin,  muistuttakoon tästä talvikaudesta vaikka Jääpuuna.  Jo silloin ensikohtaamisessa ajattelin tämän sijoittaa yläterassillemme kesäksi. Oletettavasti ihan omana itsenään.

Tämä koristepuu etsii paikkaansa. Laittaako sen seinälle, jalusta näkyy olevan irrotettavissa? Meillä ei vaan meinaa olla ehjiä seiniä, jolle ripustaa. Enkä kyllä taida halutakaan… Upeat varjot jäisi sitten näkemättä. Makuuhuoneen lipaston päällä, kynttilän vieressä nyt puu juurehtuu.

Pentikistä mieheni on ostanut tämän puun vuosia sitten. Koko kalenterivuotta tämäkään ei esillä ole, kesäksi kiikutan tämän varastoon. 


T
Alaterassillamme on muutaman illan etsinnän tuloksena 2,5 metrinen valopuu. Syksyn pimenevänä iltana kerran surffasin netissä ja tämä osui eteeni. Ensimmäiseksi ideani meinasi kaatua tuotteen hintaan ja ledien vähäiseen määrään… Toiseksi mieheni epäilevään katseeseen, kun tätä visiota esittelin. Googletin erinäisiä kertoja ja löysin viimeinkin 600 lediä omaavan puun.
Ideana on, että siirrän puun lumiseen maahan terassin nurkalle. Kuvan kertoma paikka on väliaikainen, tosin tätä nykyä pysyvä, sillä lunta ei ole.
Valaistus on todellakin valaiseva. Poika pystyy pelaamaan terassilla valokeilassa ihan huoletta, lähes missä suunnassa vaan. Olohuoneeseen on turha kynttilöitä palamaan laittaa tämän läheisyyteen tai terassin isoihin lyhtyihin.
Mies totesi kotiin iltamyöhällä tultuaan, että jo kauempaa havaitsi rinteessä jonkin valoilmiön. Ei ihan heti mieleen tullut, että meiltä se loiste…


Nämä puut ovat kaikista moniuloitteisimmat koristeet kodissamme. Minusta vain jännää on, miksi juuri puu? Kuvaako se vakautta, turvallisuutta, ulottuvaisuutta? Onko se alitajunnan merkki, että olen juurtunut näille seuduille, tähän taloon? Vai onko se sen hakuisuutta?
En kyllä tietoisesti löydä näille hankinnoille symboliikkaa. En usko sen hedelmällisyyteen, en oksien kantavuuteen enkä laajaan juuristoon. Ehkä vain se karu muoto, ei-symmetrisyys kiehtoo. Onhan nämä puut  nyt vakaat ja muuttumattomat, eivät kuihdu. Jos kaatuvat, voi ne nostaa noin vain pystyyn. Ajattomina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti